Tails işletim sistemi

Tails Nedir?


Tails veya The Amnesic Incognito Live System anlık kullanımlar için tasarlanmış güvenlik ve gizlilik odaklı işletim sistemidir. 

Tails işletim sistemi bir Linux Debian sürümüdür. Sadece "Live" olarak kullanılır. Bir işletim sisteminin live olarak kullanılması demek o sistemin dosya, çerez, ayarlar, programlar vs. kayıt altına almaması demektir. yani sistem her açıldığında sıfırlayacaktır. 

Tails işletim sistemini sadece live sürümü desteklediği için sistemi usb, cd veya sanal makine üzerine kurmalısınız.

Tails'in bir diğer özelliği ise bütün bağlantılarını Tor Browser üzerinden alması. En başta söylediğim gibi bu sistem gizlilik ve güvenlik odaklı ve internette gizliliğin adresi tabiki Tor Browser.


Tor Browser


Bunu cok kısa şekilde açıklayalım. Tor Browser bütün kullanıcılarını sunucu olarak kullanır ve her sunucuda bağlantınızı şifreler bu yüzden izlemek cok zordur. 1996 yılında ABD ordusunun haberleşme ve istihbarat paylaşımını kolaylaştırmak için tasarlanan sistem sonradan düzenlenmiştir. Bir resimle anlamanızı kolaylaştıralım


Tor Browser Sunucu Mantığı

Tails sisteminin içerisinde gelen diğer programlar:

Nautilis Wipe; Normal durumlarda bir dosya silseniz bile arkasında mutlaka artık bırakır. Iste Nautilis Wipe tamda bu işe yarıyor. Dosyalarınızın tam anlamıyla silindiğinden emin oluyor.

Pidgin-Otr; Pidgin tails içerisinde gelen messenger uygulamasıdır. Otr ise konuşmalarınızın kayıt altına alınamayacağının garantisidir. Otr aktif olarak başlamaz sizin aktifleştirmeniz gerekmektedir.

Tails'in kendi içerisinde antivirüs bulunmuyor. Bunun sebebi zaten her açılışta sistemin sıfırlanması ve Linux sürümleri için piyasada fazla virüs bulunmaması.

Simdi geldik Tails Nasıl Kurulur ? 


İlk olarak sistemimizi indirelim. Tails'i buradan indirebilirsiniz verdiğim link tails'in kendi sitesidir.

Sistemimizi kurmak icin Universal USB Installer gerekiyor onuda indirelim

Ayarlarımızı alttaki resim gibi yapıyoruz.

Tails Nasıl Kurulur?

1 numaralı kutuda Tails'i seçiyoruz.
2 numaralı kutuda indirdiğiniz dosya yolunu seçiyoruz.
3 numaralı kutuda cihazımıza takdıdığımız usb sürücüsünü seçiyoruz.
ardından "Create" tıklıyor ve bitmesini bekliyoruz.
Yükleme tamamlandıktan sonra bilgisayarımıza belleği takıyor ve yeniden başlatıyoruz. Boot önceliğini vermeyi unutmayın. Artık kullanmaya başlayabiliriz.

Tails neden tercih ediliyor?


Tails'in tercih edilmesinin sebebleri genellikle aynıdır. Baskıcı hükümet politikalarından kurtulmak. Bunun yanında sistem güvenlik uzmanlarıda ve hatta askerler dahi kullanır. Sonuçta bu bir askeri istihbarat sistemiydi. Tabi herkesin amacı aynı arkasında iz bırakmamak.

Siz Tails hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında düşüncelerinizi ve sorularınızı belirtebilirsiniz.